Sant Jordi 2024, resum i retalls de premsa

Com cada any, faré un resum i recopilatori dels actes on he estat present aquesta setmana de Sant Jordi ’24. La setmana va estar marcada per l’alta activitat literària, però també pels errors de tercers i aprofitaré per corregir-los.

Presentacions prèvies

Cap a principis d’abril, vàrem presentar El gran llibre de l’imaginari fantàstic català, amb el company escriptor Joan de Déu Prats. Un llibre editat per Comanegra amb il·lustracions de Maria Padilla. Podeu revisionar l’acte a l’enllaç.

També, a principis d’abril es va presentar el Retaule de Mir Geribert, príncep d’Olèrdola, o el comtat del Penedès, llibre escrit pel tàndem d’autors del Col·lectiu d’autors Penedesencs Mir Geribert (del qual també en soc orgullós membre): Josep Tort Miralles i Bienve Moya Domènech. Un llibre editat per Crisol Edicions, encarregat per l’Ateneu Mogenc.

La setmana anterior a Sant Jordi (el qual va caure en un dimarts feiner), vaig assistir a la presentació del llibre: El Mediona-Riudebitlles, la vida d’una vall. De diversos autors dels pobles que resideixen al costat del riu. Publicat per Edicions i propostes culturals Andana, parla sobre el riu i la vida al seu voltant.


Tots ens podem equivocar

Però també podem corregir els nostres errors, fins a cert punt. Miraré de rectificar totes les errades de la premsa a continuació.

Aquells dies també van publicar-se els setmanaris Penedesencs; dijous El Cargol i, divendres, El 3 de vuit i La Fura. Anaven carregats de llibres, autors i editorials. Però tanta feina i tanta informació, comporta possibles errors. D’entrada vull agrair la feina que fan aquests mitjans i el fet que solen publicar la informació d’interès que els hi faig arribar.

El primer escaneig que mostro va ser a El Cargol, on van posar que l’editorial de MUSA: Anatomia d’un enamorament, era Amazon. Evidentment, Amazon el que fa és distribuir el llibre en digital per a tots els dispositius, però l’editorial és Crisol Edicions. Un error curiós, però no de gran problemàtica. A la darrera línia fa mal llegir “l’hi” en comptes de “li”.

El que també em resulta ben estrany és que a l’agenda hi siguin tots els actes de Sant Jordi a Sant Quintí, els de l’Ajuntament i de la biblioteca, i la presentació dels meus darrers llibres, Et faré ballar la ment i dansar l’ànima i MUSA: Anatomia d’un enamorament, que es va fer el dilluns 22 al vespre, no hi surt pas. En principi se’ls va fer arribar l’agenda d’actes al complet. Potser no hi cabia per espai, però per quin motiu se sacrifica una informació i no una altra?

La que que hi surt la presentació del dissabte 20, del llibre Sis llunes de fel i foc, editat a la casa, per Crisol Edicions. Un encàrrec per part del Grup d’Estudis Quintinencs (GEQ), recull de relats escrits per diversos autors: Rosa Maria Albaigès, Ramon Creixell, Irene Ferrer, Montserrat Mallofré, Carme Masana, Felicitas Pla, Rosa Maria Vallès. Relats de ficció situats en el moment històric del 1714.

Aquesta publicació també surt reflectida a La Fura, amb un estrepitós error, ja que indica que l’Ajuntament de Sant Quintí ha sigut l’encarregat de l’edició. Segona vegada que Crisol Edicions és ignorat i, malauradament, no serà la darrera. Altrament, hi ha dos llibres més de l’editorial que apareixen en aquest setmanari, i contràriament al que es podria esperar, tenen la informació de l’editorial correcta. Malauradament, hi ha un parell d’errors més.

La fitxa de MUSA a La Fura, és correcta.

Ara, si parlem d’Et faré ballar la ment i dansar l’ànima, és per analitzar-la detingudament. L’autor està bé, el títol de l’obra també, l’editorial i la descripció del llibre tampoc no tenen cap problema. Aleshores… A veure si saps veure els dos errors. Potser el menys important és el gènere, que l’han qualificat de novel·la, quan és un recull de relats amb il·lustracions. El veritablement dolorós és la imatge que han seleccionat, que com podràs observar, correspon amb el meu primer llibre de l’any 2017, Et faré ballar la ment. Possiblement, les presses els han traït. Per què em semblen uns errors tràgics i totalment evitables?

Tots els mitjans van rebre el mateix correu electrònic per part meva amb tota la informació dels llibres que acabava de publicar: MUSA, Et faré ballar i dansar, Sis llunes i el Retaule de Mir Geribert. Si ho haguessin mirat amb una mica de deteniment, això segurament no hauria estat així. Puc entendre que són dies en els quals van atabalats, però és frustrant fer les coses bé i que no rutllin per errades de tercers.

Quines poden ser les conseqüències de l’error en la imatge? Bé, que potser algú veurà aquesta portada i pensarà: “Aquest llibre ja el tinc”, o “Aquest ja té temps, com és que el Miquel torna a publicar el mateix?”. Potser algú altre, pensant en positiu, el demanarà a una llibreria i no el tindran, perquè ESTÀ ESGOTAT. Així que: tot problemes. Repercussió real, més enllà d’aquestes possibilitats? Qui sap, potser cap.

Ens n’anem a El 3 de vuit, també publicat el divendres 19 d’abril.

A priori podria semblar que les fitxes de MUSA i l’edició integral són correctes. Però per tercera vegada en un altre mitjà, Crisol Edicions és erròniament ignorat i han posat “Autoedició”, que és, actualment, incorrecte. Si doto les meves publicacions d’una marca, és per dotar-la de la importància que mereix.

Més enllà, tenim les fitxes de Sis llunes i del Retaule de Mir Geribert, les quals estan impecables i SÍ que anomenen Crisol Edicions de forma correcta.

En una altra pàgina fan una crònica de la publicació de Sis llunes de fel i foc. Te la deixo aquí.

Dilluns 22, prèvia a Sant Jordi

Deixant de banda les polèmiques, el dilluns va ser intens. A les 15 h de la tarda vaig assistir a l’Institut Escola de Sant Quintí de Mediona a parlar de llibres amb els nens i nenes de tercer i quart de primària.

Principalment, vam parlar sobre el conte infantil L’esperit del bosc, el qual narra l’aventura d’uns nens pel bosc i també la importància del fet de donar sang. Alguns d’aquells alumnes havien participat amb dibuixos pel llibre! Van escoltar atentament i van fer moltes preguntes relacionades amb tots els meus llibres i també pel que fa a l’edició. Una visita molt agradable.

Més tard, a les sis ja em trobava a la Biblioteca Joan Sardà i Lloret.

Calia preparar-ho, posar cadires i tenir a punt el projector. La presentació de les meves dues darreres obres va succeir sense incidents, més enllà de la por inicial de la possibilitat de ser poca gent, fet que no va produir-se. Vàrem ser unes vint/vint-i-cinc persones. A més a més, la pluja ens va respectar. Va ploure mentre érem a mitja presentació, un bon xàfec, però ni abans ni després, no va caure aigua. La Sònia va obrir l’acte i va ajudar-me a llegir alguns textos breus.

Es va presentar: Et faré ballar la ment i dansar l’ànima i MUSA: Anatomia d’un enamorament. Recomano visitar les fitxes dels llibres si no saps de què tracten. Hi trobaràs la presentació que vam fer a Vilafranca, la qual es va produir al març. La Fira de Vins Rebels va oferir el vi del final de l’acte.

SANT JORDI 2024

Ara sí, arribem a dimarts 23, Sant Jordi. El pla va ser, estar a Sant Quintí a la plaça del Portal, o Pi i Maragall, de bon matí, una horeta i poc més i, tot seguit, anar cap a Vilafranca, on tenia espai a la parada d’autors locals que es fa cada any per als escriptors de l’Alt Penedès que han publicat llibre entre aquest i l’anterior Sant Jordi. Hi vaig ser gairebé tot el dia, a excepció d’una estona per l’entrevista de Penedès TV i l’estona de dinar. La parada estava operativa d’11 a 14 i de 17 a 20 h, una ampliació d’horari d’una hora més a cada franja, respecte als altres anys.

Primer, però vaig sortir a l’especial de Sant Jordi de Vilafranca, amb els companys d’ofici Josep Tort i Teresa Terrades, amb Josep Maria Soler com a presentador. Us deixo el vídeo a continuació. Parlo al minut 10:40, però tot és interessant.

Van ser uns dies esgotadors, però plens d’alegries i de ser amb companys d’ofici, tots amb les nostres novetats. És, sens dubte, un dels millors dies de l’any. Gràcies per llegir i arribar fins aquí!

Si per casualitat has llegit algun dels meus llibres, espero les teves paraules, no dubtis a contactar! Una abraçada.

Taula de continguts

Altres novetats

Últimes notícies