Retalls de premsa del V certamen literari “El vi és cultura”

Eix diari – Publicat el 3-6-24

El col·lectiu d’escriptors penedesencs premia els millors relats al certamen de la Fira de Vins Rebels

El guanyador ha estat Els millors records, del vilanoví Jacinto Cabello

Aquest dissabte 1 de juny, en el marc de la V Fira de Vins Rebels celebrada a Vilafranca del Penedès, es va fer entrega dels premis al certamen de relats breus organitzat per Crisol Edicions. Un jurat format per autors del Col·lectiu d’escriptors penedesencs, Mir Geribert (Lola Rojas, Joaquim Micó, Arnau Amat, Josep Tort, Maria Rosa Nogué), va ser l’encarregat de seleccionar els guanyadors d’entre un total de 31 originals presentats.

El certamen, que busca incentivar la creació literària i vincular-la amb el món del vi, va atorgar un primer premi, un segon premi, un tercer premi i un accèssit. Els finalistes van ser convidats a assistir a la fira, on van poder gaudir de l’entrada, una copa Riedel i accés a les més de 300 referències de vins presents.

L’acte d’entrega de premis va tenir lloc a la mateixa fira el dissabte 1 de juny a les 20 hores. El guanyador, el vilanoví Jacinto Cabello, va rebre el seu premi d’una manera original: pujant a una balança romana gegant mentre el jurat equilibrava el seu pes amb caixes de vi. Els tres primers premiats van llegir els seus relats en veu alta davant del públic assistent.

Els relats guanyadors:

Accèssit: “Vi amb gasosa”, de Rosa Ramos
Tercer premi: “I tu, per què fas vi?”, de Carme Boladeres
Segon premi: “L’aroma del record”, d’Eva María Baoz
Guanyador: “Els millors records”, de Jacinto Cabello

La V Fira de Vins Rebels va tenir lloc el cap de setmana de l’1 i 2 de juny a la rambla de la Generalitat de Vilafranca del Penedès, oferint al públic la possibilitat de degustar una àmplia varietat de vins rebels, acompanyats d’activitats culturals i gastronòmiques. Crisol Edicions vol felicitar a tots els participants al certamen i agrair la col·laboració del Col·lectiu d’escriptors penedesencs Mir Geribert per la seva tasca en la selecció dels guanyadors.

Enllaç original de l’article.


El cargol – Setmana dijous 6/6/24

Bona acollida de la cinquena edició de la Fira de Vins Rebels

El passat cap de setmana es va celebrar a la Rambla de la Generalitat de Vilafranca, la cinquena edició de la Fira de Vins Rebels. L’esdeveniment va tenir una bona acollida i va destacar per l’ambient festiu que es va viure.

Aquest any l’organització va decidir reduir a la meitat l’espai firal, fet que va permetre una millor gestió i una experiència més còmoda per als assistents. A més, la qualitat del so va ser notablement millorada, garantint una bona experiència acústica per a tots els participants.

La fira va comptar amb la presència de 36 paradistes, tots ells preparats amb els seus millors vins naturals, ecològics i biodinàmics. Els visitants van poder gaudir de més de 300 vins per tastar, oferint una àmplia varietat i qualitat. Els cellers provenien des de Huelva fins a Banyuls, passant pel Matarranya i tota Catalunya, mostrant la gran diversitat i riquesa de vins del nostre territori.

El grup NonStop va oferir música en directe. Pel que fa al marxandatge, enguany s’han introduït nous polos en lloc de les tradicionals samarretes, un canvi ben rebut pels visitants. L’activitat “El vi és cultura” va experimentar un notable creixement, passant de 28 a 31 relats, superant el 10% d’increment. Això demostra l’interès creixent per la cultura del vi entre els participants. A més, la foodtruck, va oferir taules i cadires per menjar els plats cuinats in situ. Dues parades de llibres van complementar l’oferta cultural de l’esdeveniment, oferint lectures interessants per als amants del vi.

Premiats de la 5a edició “El vi és cultura”

Dissabte a les 20h, en el marc de la fira, es van lliurar els premis de la cinquena edició del concurs “El vi és cultura”. El jurat estava format per autors del Col·lectiu d’escriptors penedesencs Mir Geribert, (Lola Rojas, Joaquim Micó, Arnau Amat, Josep Tort, Maria Rosa Nogué) es va reunir el dimecres 29 de maig de 2024 per deliberar sobre aquest certamen emmarcat dins la fira de Vins Rebels i organitzat per Crisol Edicions (Miquel Florido).

Hi varen participar un total de 31 originals. Es va avisar als finalistes via correu electrònic per tal que poguessin assistir amb invitació a la fira. Amb la invitació van poder gaudir de l’entrada per als dos dies de fira, una copa Riedel i accés a les més de 300 referències de vins que va acollir la fira a través dels seus cellers. 

El guanyador va pujar a la balança romana gegant i el jurat va equilibrar el seu pes amb caixes de vi. Els tres primers premiats van llegir el text en veu alta. L’acte va acabar-se uns minuts abans que caigués la tempesta.

Guanyador: Els millors records, de Jacinto Cabello.

Segon premi: L’aroma del record, d’Eva María Baos.

Tercer premi: I tu, per què fas vi?, de Carme Boladeres.

Accèssit: Vi amb gasosa, de Rosa Ramos.

A les 21h de dissabte, la fira va haver de plegar abans de l’hora a causa de la pluja i la pedregada, que va afectar l’actuació musical que estava prevista.

Enllaç article original.


El 3 de vuit – Setmana divendres 31/5/24


El cargol – Setmana dijous 30/5/24

ENTREVISTA a Ton Rimbau: “Els vins naturals han vingut per quedar-se perquè tenen molts avantatges”

Aquest dissabte i diumenge se celebrarà a la rambla de la Generalitat de Vilafranca, la cinquena Fira Mercat Vins Rebels amb més de 300 vins de mínima intervenció. Totes les novetats d’enguany ens les explica el seu impulsor, el vilobinenc Ton Rimbau.

Quants cellers participen a la fira?

Més de 40 cellers de Catalunya i un de Huelva, la majoria dels quals fan vins naturals, i la resta biodinàmics o ecològics.

Els vins naturals sembla que estan de moda des de fa uns anys. Quins avantatges tenen?

Sí, és una moda ha vingut per quedar-se, ja que els vins naturals tenen molts avantatges. En no portar sulfits no donen maldecap i l’alcohol se sintetitza en la meitat de temps.

La fira-mercat tornarà a fer-se a la rambla de la Generalitat després de celebrar-se al parc 1 d’Octubre i al pavelló firal. A la Girada va funcionar millor com a espai?

Sí, té avantatges, com el fet que es pot aparcar bé i hi ha més espai d’ombra, per tant no necessitem pèrgoles. El primer any vam tenir el problema que les carpes no es podien fixar a terra perquè el parc està situat sobre les vies del tren, així que vam tenir algun problema amb el vent.

Quin és l’objectiu de la fira?

La fira està pensada per als cellers, no per a la gent, perquè  venguin vi de cara a Sant Joan, per això vaig pensar en fer-la al juny, però el problema és que el temps no ens ha acompanyat. El primer any es va fer en plena covid; el segon any feia molt de fred i el tercer, molta calor.

Abans la fira es feia el diumenge i dilluns per facilitar que els professionals hi anessin, però ara la feu el cap de setmana. Quin és el motiu del canvi?

Doncs que els professionals no van respondre com hauríem volgut, per tant prioritzem el fet que la gent pugui venir a tastar i comprar i si volen fer-ho els professionals, que s’agafin festa.

I hi ha forces vendes?

Sí, l’any passat es van vendre dues ampolles per persona. Nosaltres donem un tiquet de regal de 5 euros per comprar vins rebels i una copa Riedel de tast professional de regal, però ens va sorprendre que la gent va comprar més d’una ampolla i fins i tot caixes. Aquest és el nostre interès, perquè si ser a la fira et costa 150 euros, puguis tenir un retorn molt superior perquè hi vulguis tornar, i és així perquè la majoria repeteixen.

Però també teniu cellers que no havien participat altres anys.

Sí, enguany venen cinc dels set membres del viver de cellers, tres cellers d’una associació de Banyuls i un de Huelva (Mario Garay). També hi seran grans distribuïdors com Cuvée 3.000, Adrien Sage (França) o Xavier Sala. L’any passat vam tenir un importador italià.

Quines altres novetats hi haurà?

Comptarem amb la presència d’una empresa de Sant Pere Molanta que fa cremes per la pell amb restes de raïm (Foosh Beauty). A més, la Boteria Torner  farà un joc consistent en tastos de vins que han passat per diferents tipus de botes, de roure, castanyer o cirerer per veure els matisos i perfils que cada fusta aporta als vins. Tornarem a tenir una taula de llibres de vins rebels, i una altra del col·lectiu Mir Geribert.

Reivindiqueu el fet que el vi és cultura.

Sí, així vam “batejar” el concurs literari que cada any promovem a l’entorn de la fira, i que té molta acceptació. Aquest any ens han enviat 31 relats relacionats amb el vi, que han estat valorats per cinc jutges del col·lectiu Mir Geribert. El dia de la fira es lliuraran els premis. El guanyador s’endurà el seu pes en vi, el segon dues caixes de vi i el tercer una. Són premis importants.

És un acte  que crida molt l’atenció.

Sí perquè compta amb una gran romana de fusta per pesar el guanyador, que vaig construir jo mateix. Això sempre atrau els visitants i els mitjans.

On es poden comprar les entrades de la fira-mercat?

A través de les webs firavinsrebels.com o a codetickets.com. Si es compren anticipadament el preu és de l’entrada per als dos dies (dissabte i diumenge) és de 18 euros i de 22,  si es compra els darrers tres dies. El problema és que la gent s’espera a comprar-les fins gairebé l’últim dia, perquè no acostumen a comprar les entrades anticipades, així que costa molt fer previsions de visitants.

Quants en vau tenir l’any passat i quants n’espereu?

L’any passat les previsions eren per a 3.000 persones i en van acabar venint 700, perquè va ploure força a la comarca, tot i que a Vilafranca només van caure quatre gotes, i això va desmotivar. En ser una fira a l’aire lliure depens del temps que faci. Esperem que aquesta edició el temps ens acompanyi i respecti, tot i que la pluja és necessària. Tinc el cor partit, perquè com a viticultor vull que plogui, però d’altra banda, espero que no aquests dos dies.

Enllaç article original.


La Fura – Setmana divendres 31/5/24

La cinquena Fira Mercat Vins Rebels concentrarà 40 cellers d’arreu de Catalunya

Aquest cap de setmana, 1 i 2 de juny, tindrà lloc a la rambla Generalitat, al barri de la Girada, la cinquena edició de la Fira Mercat Vins Rebels, que ofereix la possibilitat de tastar i comprar vins elaborats amb la mínima intervenció humana, és a dir, que siguin ecològics, naturals o biodinàmics. En total hi ha confirmada la presència de 40 cellers d’arreu de Catalunya que posaran a la venda més de 300 referències. Enguany també hi participaran tres viticultors de Banyuls (França) i un de Huelva.

L’entrada al recinte, que es pot adquirir a codetiquets.com, té un preu de 22 euros i dona dret a tants tastos com es vulgui, una copa professional Riedel i un descompte de 5 euros per a la compra d’una ampolla.

A banda de les parades per tastar i comprar vi, hi haurà una carpa on se serviran tapes i una food truck d’hamburgueses elaborades amb gall del Penedès. Enguany, com a novetat, també es comptarà amb la participació d’una empresa de Sant Pere Molanta, que donarà a conèixer cremes cosmètiques elaborades a partir del residu que s’obté després de premsar el raïm, i la Boteria Torné, que proposarà un tast de xarel·los per diferenciar els seus perfils en funció del tipus la bóta en què estan emmagatzemats (roure, cirerer o castanyer).

Un any més, amb motiu de la fira mercat, es lliurarà el premi literari “El vi és Cultura”, de relats de gènere i estil lliure però amb alguna referència al vi. El jurat està integrat per escriptors del col·lectiu Mir Geribert i el guanyador s’endurà el seu pes en caixes de vi dels diferents cellers participants a la mostra.

L’any passat es van vendre 500 entrades i un total de 1.000 ampolles, xifres que enguany s’espera superar. Ton Rimbau, organitzador de Vins Rebels, recorda que aquesta és una iniciativa concebuda com una acció de venda directa, sense intermediaris, a les portes de Sant Joan.

Enllaç article original.


El Cargol – Setmana dijous 23/5/24

El certamen literari on el guanyador s’emporta el seu pes en vi tornarà a celebrar-se amb marc de la Fira Vins Rebels, que tornarà a Vilafranca del Penedès els dies 1 i 2 de juny.

Els participants poden presentar els seus texts, amb un màxim de tres pàgines d’extensió, fins al 19 de maig. Cal que el document demostri d’alguna manera el concepte de “el vi és cultura”. Les bases del concurs es poden consultar al següent enllaç.

El jurat del concurs estarà format per diversos professionals del Col·lectiu d’Autors Penedesencs Mir Geribert: Lola Rojas, Maria Rosa Nogué, Joaquim Micó, Josep Tort i Arnau Amat.

El guanyador es donarà a conèixer en la fira, el dia 1 de juny. Pujarà sobre una balança romana gegant i a l’altre costat es posaran caixes de vi fins a equilibrar el pes a banda i banda. En el premi col·laboraran tots els cellers participants en la fira, aportant els seus vins de mínima intervenció.

Font original de l’article a la pàgina d’El cargol.

Taula de continguts

Altres novetats

Últimes notícies