Un llibre col·laboratiu

Miquel Florido (Sant Quintí de Mediona, 1991) és un emprenedor, que no ha dubtat a crear la seva pròpia editorial, Crisol Edicions, de bon començament per publicar els seus textos, però recentment també oberta a editar-ne, maquetar-ne i fins i tot escriure’n, sempre que siguin textos breus, com ens informa a la seva pàgina web (https://etrecordare.cat/crisol-edicions/). Les primeres obres que va publicar van ser per a adults:  Et faré ballar la ment (2017), Et faré dansar l’ànima (2019) i Et recordaré (2020). En el món de la literatura infantil, ja ens havia sorprès gratament amb el conte Riu, el cranc de riu (Edicions i propostes culturals Andana, 2022), i aquest 2023 hi ha tornat i s’ha autoeditat L’esperit del bosc, ja en l’editorial creada per ell, un encàrrec de l’Associació de Donants de Sang de l’Alt Penedès, que ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Escola de Sant Quintí de Mediona, que, en un apèndix final titulat “Galeria d’art”, hi aporta diverses il·lustracions del conte fetes per alumnes del centre.

L’esperit del bosc és un conte fantàstic que narra la descoberta que fan tres amics (en Ton, la Laia i en Carles) d’un suposat esperit benefactor “que protegia i cuidava els perduts i ferits en la natura i, el més curiós, tenia forma de gota de sang.” (p. 23) Aquest fet fa que el dibuixin i en facin una maqueta, pensant en un possible monument, que finalment acabarà sent un capgròs que l’Associació de Donants de Sang adoptarà com a mascota. El conte pretén conscienciar sobre la importància de la sang i de ser-ne donant, així com de la necessitat de respectar i mantenir nets els boscos.

Del llibre cal destacar-ne les il·lustracions del dibuixant Ricardo Villas (Vilanova i la Geltrú, 1994), que ja havia col·laborat anteriorment amb Miquel Florido. Els personatges són molt expressius i aconseguits i mostren una gran influència del còmic. També cal destacar-ne l’edició: cos de lletra de fàcil lectura, bona inserció de les il·lustracions en el text, apèndixs finals ben diferenciats… 

Per acabar, només dir que el llibre no està a la venda, com indiquen clarament els crèdits, però que es pot obtenir fent-se donant de sang, naturalment, però també de medul·la, de llet materna… Una bona iniciativa en què han col·laborat el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i els Serveis Mèdics Penedès, a més del ja esmentat Institut Escola de Sant Quintí de Mediona.