Et recordaré, finalista en un certamen de novel·la

De correu brossa, a premi.

Potser era juny quan vaig participar amb “Et recordaré” al primer certamen literari de novel·la de Foro Nuevos Escritores. Vaig enviar l’obra i me’n vaig oblidar gairebé del tot. Fins que fa un parell de setmanes, una setmana abans que repartissin els premis als finalistes, i de pura casualitat, vaig veure un correu curiós al correu brossa.

Era del certamen i indicava el dia, l’hora i el lloc dels premis. Aleshores vaig contestar al correu, preguntant quins havien estat el finalistes, a lo que em van respondre amb un llistat dels cinc finalistes en català i els cinc en castellà. I era allà! Et recordaré es trobava entre els cinc finalistes en català!

Va ser una sorpresa enorme. De correu brossa a premi!

El certamen estava organitzat per  Foro Nuevos Escritores, junt amb l’editorial Caligrama, del grup Penguin Random House.

Només faltava anar a la recepció i a veure quin premi era…

Dijous 26 d’octubre de 2017,  17h, Fnac del Centre comercial les Arenes de Barcelona;

Els nervis m’envaeixen. Arribo mitja hora abans, dono un tomb per l’fnac. Normalment m’entretindria molta estona mirant videojocs, llibres, figures, pel·lícules o cds. Aquest cop no podia, res m’interessava, tot em resultava banal i insignificant. Neguitós, decideixo seure a la sala d’actes on es faria l’entrega de premis. Arriba una amiga, almenys no estaré sol i algú podrà fer fotos.

Un senyor em pregunta qui sóc, dic que sóc finalista i el meu nom. Em diu “-Ah, “Et recordaré”!. Parlem una mica i es veu que era l’home amb qui havia parlat per correu. El fet que conegués la meva obra em va emocionar. Era membre del jurat i es van presentar unes dones que també ho eren.

Quan comença l’entrega, l’home, va directament al gra. Crida al segon premi de català. No sóc jo. Després el segon de castellà. Després i sense pauses ni preàmbuls, al primer de català, que òbviament, tenia l’esperança que em toqués a mi. Però no. Em desfaig. Els dos primers premis de cat i cast, tenien un trofeu gravat, la resta, per algun motiu que no comprenc, només un diploma.

Des de quan un tercer lloc té només diploma i no trofeu?

Acte seguit donen el primer en castellà i després em toca a mi amb un diploma que posa “Finalista” i un lot de cinc llibres que no voldria ningú. Ep, no vull sembla un desagraït però després afegiré una imatge dels llibres i valoreu.

Després d’això, va venir un bàlsam. Diu que hi ha hagut un total de 350 participacions.

O sigui, 349 novel·les a part de la meva! Això sona més bé, o sigui tercer lloc de tants escriptors, dels quals, segur que molts bons, és per estar content.

Va parlar també una noia del jurat i va assegurar que tots els finalistes havien escrit molt bones novel·les i que totes mereixien ser publicades.

Després, parlant amb el mateix senyor del jurat, em va dir que va anar d’un pèl que no hagués quedat en segon lloc, i per això, encara que al diploma posi Finalista, ho entenc com una tercera plaça. Llàstima. També li vaig preguntar que n’opinava de “Et recordaré”, em va dir que era dinàmica, que enganxa, que les meves paraules tenen força i alhora que  “no me voy por las ramas”, va dir, doncs era llatinoamericà. També que amb una bona edició, pot donar un resultat magnífic.

Tot plegat, acosta més a que sigui publicada per una editorial.

Amb el diploma

Els llibres del premi. Només se salva la llibreta de dalt a la dreta.

El Jurat i els organitzadors

27/10/2017